Veel voorkomende misvattingen over gallerijen.

Veel voorkomende misvattingen over gallerijen.

De kunstwereld heeft voor veel mensen een zekere hoeveelheid mysterie. Hoe werkt het allemaal? Hoe kan ik ooit hopen de kunstwereld binnen te komen? Wie benader ik het beste als ik een galerij binnenloop? Is mijn kunst ook kunst als het niet extreem duur is? Lees verder als je op deze en andere belangrijke vragen een antwoord wil vinden.

 

De eerste vraag die we gaan beantwoorden is: moet ik verwachten dat ik moet betalen om mijn kunst te tonen in een galerij?

 

Het antwoord is nee. Hoewel er absoluut galerijen zijn die je dat graag zouden willen laten geloven, hoort de relatie tussen kunstenaar en galerij een soort partnerschap te zijn. Galerijen bieden hun kunstenaars ruimte om hun kunst te tonen en de kunstenaars zorgen natuurlijk voor de kunst. Er zou van tevoren geen geld uitgewisseld moeten worden, galerijen geloven in de kunstenaars die ze kiezen te tonen en zodra er een kunstwerk verkocht wordt verdienen beide partijen een leuke som geld. En bovendien, een galerij die je van tevoren betaald heeft zeker minder redenen om de kunst te proberen te verkopen, want ze hebben je geld al ontvangen.

 

Het idee dat er een negatieve relatie zou moeten zijn tussen galerij en kunstenaar komt vaak voor. Maar waarom zou een galerij tegen de eigen kunstenaar gaan werken? Daarmee doen ze zichzelf ook te kort. Galerijen doen, in het algemeen, alles wat ze kunnen om het succes van elke kunstenaar te maximaliseren. Zo organiseerde een gemeenschap in West-Vlaanderen onlangs een “Buren bij Kunstenaars” (lees hier verder), waarbij allerlei kunstenaars, van profs tot amateur, hun kunst konden tonen. Het is tenslotte zo dat hoe meer galerijen doen voor hun kunstenaars, des te meer hun reputatie en inkomen daarvan mee geniet. Het is daarom ook aan de kunstenaars om mee te werken met de galerijen die hun werk tonen, zodat de reputatie van iedereen intact blijft en groeit.

En laten we niet vergeten dat niet alle kunst in gallerijen hangt! Er zijn zoveel verschillende manieren mogelijk om uitdrukking te geven aan jouw, unieke creativiteit. Misschien maak je postkaarten, om als verrassing op te sturen. Misschien maak je mooie oorbellen voor de verjaardag van een vriendin. Maar er zijn ook genoeg mensen die hun creativiteit in de keuken uitleven! Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg mensen die via het bakken van een prachtige taart hun liefde uitdrukken. Neem een kijkje op jeeigentaart.nl voor inspiratie, of bekijk een aflevering van de Great British Baking Show! Er zijn zoveel manieren om uitdrukking te geven aan onze creativiteit, en daarvoor krijgen we vaak iets terug wat net iets minder grijpbaar is dan geld: de waardering en bewondering van de mensen om ons heen.

Hoe je ook kiest om een uitdrukking te geven aan je inspiratie, het is altijd een goed idee om een breed idee van kunst aan te houden. Het is overal. En het leven wordt er zoveel mooier op als je je ogen verder open houd!

dante