Het begrijpen van kunst

Het begrijpen van kunst

Een echte artiest, kunstenaar of kunstliefhebber zal wel vaker beweren dat kunst een gevoel is wat moeilijk is uit te leggen. Als leek moet je het als het ware begrijpen en gaan leren aanvoelen. Om op zoek te gaan naar wat jij graag ziet moet je de nodige tijd besteden. Wanneer je deze erin durft te steken zal dit het meer dan waard zijn.

Mocht je dit allemaal nogal vage kost vinden dan kan lezen misschien voor verlichting zorgen. Er is immers een heken die er speciaal op gericht is mensen te helpen bij het beter begrijpen van kunst en verschillende kunstvormen. In deze meerdelige serie worden allerlei andere soorten kunst belicht en hoe moeilijk het voor een buitenstaander kan zijn om deze al dan niet te begrijpen. Je kunt ervoor kiezen een stroming uit te kiezen die je op zich wel al een beetje interesseert om het iets gemakkelijker te maken. Wil je echter voor de uitdaging gaan dan kan het des te leuker zijn iets te kiezen waar je in eerste instantie helemaal niets meedenkt te hebben. Toch kan dit snel weer veranderen, als je er maar met de juiste manier mee in aanraking gebracht wordt.

Waar of wat je ook leest, zelfs de meeste geleerden zullen er anders over denken. Vaak wordt er beweerd dat kunst een manier is om met elkaar contact te vinden en boodschappen over te dragen. Ondanks dat dit voor een kunstenaar of filosoof misschien de normaalste zaak van de wereld lijkt kan dit voor buitenstaanders al enorm gek klinken. Toch loont het vaak om even de tijd te nemen ergens goed over na te denken, zeker in het geval van kunst.

Het feit dat er zo enorm veel uiteenlopende stromingen binnen de kunst in het algemeen zijn maken dit alleen nog maar moeilijker om te begrijpen. Probeer daarom om sowieso alles eerst eens goed op een rijtje te zetten. Alleen dan weet je waarschijnlijk hoe je kunt beginnen met het begrijpen van al deze verschillen in stromingen en de bedoelingen die daar volgens de makers bij horen. Bezoek tentoonstellingen en verbreed je horizon zoveel als je kunt. Dit zal het alleen maar makkelijker maken.

Literatuur is altijd goed. Zeker om meer te leren. In het geval van kunst, iets wat de meeste mensen in het begin niet direct kunnen begrijpen, geldt dit alleen nog maar meer. Door te lezen zul je snel een stuk wijzer worden waardoor je beter kunt begrijpen waar het nu precies allemaal om draait en over gaat. Want iedereen die kunst heeft leren begrijpen zal kunnen beamen dat dit het in ieder geval al een heel stuk leuker heeft gemaakt. Zo wordt het voor velen alsnog een ware hobby.

dante