Textielkunst: patchwork kunstwerken en gequilte telefoonhoesjes

Textielkunst: patchwork kunstwerken en gequilte telefoonhoesjes

Het begrip ‘kunst’ wordt door de meeste mensen geassocieerd met mooie schilderijen en prachtige beeldhouwwerken. Maar kunst is een zeer ruim begrip en behelst een wijd spectrum aan verschillende kunstuitingen.

Verschillende materialen

Een belangrijk aspect van kunst is de vormgeving van het kunstwerk. Hierbij is het mogelijk om gebruik te maken van uiteenlopende materialen, zoals bijvoorbeeld klei, gips, hout, ivoor of textiel. Bovendien zijn bepaalde materialen heel goed met elkaar te combineren: bronzen beeldhouwwerken bevatten naast brons meestal ook klei of ander aardewerk. Als eenmaal voor een bepaald materiaal is gekozen dient de kunstenaar na te gaan hoe hij of zij het materiaal zal gaan hanteren. Bij houtsnijwerk moet bijvoorbeeld een gedeelte van het hout worden uitgehouwen terwijl de rest kan worden gesneden.

Compositie en andere vormgevingsaspecten

Vervolgens dient met het gekozen materiaal een unieke compositie te worden gecreëerd, waarbij onder meer kleurgebruik, lichtval, afzonderlijke vormen, lijnvoering en ruimte enorm belangrijk zijn. Patchworkers weten hier alles van: ze zijn in staat om met behulp van diverse soorten textiel – die effen zijn of waarop verschillende patronen zijn afgedrukt – prachtige composities te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er beeldende kunstenaars zijn die ervoor hebben gekozen om hun oeuvre te creëren door middel van deze textieltechniek. Een van die textielkunstenaars is Annette Morgan: haar sublieme compositie ‘Who pays the ferryman’ is hier te bewonderen.

Hippe telefoonhoesjes

Naast patchwork kunstwerken zijn er ook tal van andere objecten die versierd zijn met patchwork. Zo zijn er bijvoorbeeld moderne patchwork varianten van de ouderwetse lappendeken en hippe patchwork telefoonhoesjes waarmee vele mensen tegenwoordig de show stelen. Deze ‘bohemian style’ telefoonhoesjes zijn in zekere zin ‘anders’ en bovendien zeer origineel! Voor diegenen die niet gecharmeerd zijn van dit soort hoesjes zijn er talloze andere opties: er zijn tegenwoordig een scala aan stijlvolle telefoonhoesjes te verkrijgen!

Van motieven tot figuratieve kunst

Patchwork kenmerkte zich vroeger vooral door motieven die op originele wijze in- en aan elkaar gequilt werden. In de loop van de 20e eeuw raakten textielkunstenaars geïnteresseerd in ‘artquilt’, waarbij geëxperimenteerd werd met diverse technieken. Motieven werden gaandeweg vervangen door artistieke voorstellingen: men spreekt daarom ook wel van figuratieve textielkunst.

Quilt-cursussen

Tegenwoordig vinden mensen het heerlijk om creatief bezig te zijn. Galerie de Ganzerik, het patchwork- en quiltcentrum dat zich nabij de Friese stad Sneek bevindt, biedt daarom quilt-cursussen aan. Dit is uiteraard een unieke kans om zelf excentrieke patchwork telefoonhoesjes te quilten. Het zal niet eenvoudig zijn, maar de resultaten zullen zeer verrassend zijn!

dante