Het creëren van een unieke sfeer in jouw kunstgalerie

Het creëren van een unieke sfeer in jouw kunstgalerie

Het opstarten van een kunstgalerie is op zichzelf niet enorm ingewikkeld. Er zijn een aantal praktische zaken die je zult moet regelen, maar dat is in principe puur een kwestie van handen uit de mouwen steken en actie ondernemen. In feite begint het lastigste gedeelte daarna pas, want het uiteindelijke doel is het genereren van omzet. Je zult er dus op een of andere manier voor moeten zorgen dat je voldoende bezoekers aantrekt om hen vervolgens te verleiden een aankoop te doen. Het is daarom enorm belangrijk dat jouw kunstgalerie een exclusieve en bovenal sfeervolle uitstraling heeft waaraan het publiek geen weerstand kan bieden.

Persoonlijk en authentiek

Elke galerie is eigenlijk bijzonder en uniek, waarbij de nadruk meestal op een bepaalde kunststroming ligt. Zorg er daarom voor dat je de inrichting en het kleurgebruik in de galerieruimte afstemt op het soort kunst dat je er gaat tentoonstellen. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij jezelf: zo versterk je jouw geloofwaardigheid, je oprechtheid en win je het vertrouwen van het publiek. Je hebt ongetwijfeld een bepaalde stijl ontwikkeld die karakteristiek is voor jou. Zorg ervoor dat daarop de nadruk komt te liggen.

Een voorbeeld: wanneer iemand altijd zwarte kleding draagt en een voorliefde heeft voor de stijl en levenswijze van de jaren twintig kan met dit gegeven de juiste sfeer in de galerie worden gecreëerd. Zo kan het gedeelte van de galerieruimte waar bezoekers even kunnen gaan zitten ingericht worden met bijvoorbeeld zwarte ronde vloerkleden, een paar vintage rookstoelen, een klassieke salontafel en enkele accessoires die typerend zijn voor de jaren twintig. Zo wordt er een soort van pronkkamer nagebootst. Bedenk dat een pronkkamer vroeger de mooiste kamer van het huis was waarin het bezoek hartelijk ontvangen werd.

Zorg voor een goede synergie

Een ander belangrijk aspect bij de organisatie van je kunstgalerie is om ervoor te zorgen dat de inrichting van de ruimte de kunstwerken weet te benadrukken en te bekrachtigen. De standaard witte muur in de gemiddelde galerie is echt niet de enige manier om kunstwerken fraai te laten uitkomen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar is de complete architectuur van het gebouw, inclusief de muurschilderingen en versieringen volledig afgestemd op de kunstwerken die er tentoongesteld worden, met als doel een sterke synergie te creëren.

dante