Kunstwerken naar de galerij vervoeren

Kunstwerken naar de galerij vervoeren

Bij het organiseren van een expositie in een kunstgalerij komt heel wat organisatie kijken. Een van de belangrijke onderdelen is het vervoer van de kunstwerken naar de galerij. Het gaat eigenlijk altijd over kwetsbare objecten die heel veel geld waard zijn. Een kunstwerk dat is een enorme emotionele en financiële domper voor de galerij en de kunstenaar. Daarom zijn er speciale kunsttransporteurs voor het verplaatsen van kunstwerken.

Bedrijven in de kunsttransport

Als je in de kunsttransport werkt, neem je een grote verantwoordelijkheid op je. Transporteurs moeten ervoor zorgen dat de kunstwerken goed ingepakt worden en het vervoermiddel is uitgerust met de juiste wageninrichting. Het bedrijf Worksystem.be kan daarbij helpen. Zo zijn bijvoorbeeld de dubbele laadvloeren van Worksystem.be erg geschikt voor het vervoer van grote platte voorwerpen zoals schilderijen. Er zijn in een natuurlijk ook andere exposities in de kunst waardoor de voorwerpen verschillen in omvang. Worksystem. be kan voor elke bedrijfswagen een inrichting op maat maken indien je voldoende gegevens verstrekt over hetgeen er vervoerd moet worden.

Er zijn in Nederland meerdere transport bedrijven die zich volledig op het transporteren van kunst richtten. Als galeriehouder is het sterk aan te raken om gebruik te maken van één van deze professionele transporteurs.

Een transporteur kiezen

Voordat je kiest, is het aan te raden om goed te informeren over de ervaringen van anderen met het bedrijf en is het van belang om na te gaan of de benodigde vergunningen aanwezig zijn. Of er een vergunning nodig is, heeft met name met het gewicht van het kunstwerk te maken.

Het transportbedrijf zal van de eigenaar van het kunstwerk aanraden om een goederentransportverzekering af te sluiten. Schade aan het kunstwerk wordt door het inhuren van professionals weliswaar tot een minimum beperkt maar valt nooit helemaal uit te sluiten.

De meeste transportbedrijven zullen een contract opstellen met daarin duidelijke afspraken zodat er van beiden kanten geen verwarring kan ontstaan over verantwoordelijkheden.

dante