Mode en kledingmusea

Mode en kledingmusea

In Nederland en België bevinden zich een groot aantal musea waaronder enkele mode- en kledingmusea. In deze musea worden allerlei verschillende kledingstukken getoond uit diverse periodes. In dit artikel worden de leukste en meest indrukwekkende kledingmusea van Nederland en België besproken.

TextielMuseum Tilburg

Het TextielMuseum in de Noord-Brabantse stad Tilburg bestaat al sinds 1958 en bevond zich aanvankelijk in de oude fabrikantenvilla van de stad. In 1985 verhuisde het museum naar de voormalige textielfabriek van C. Mommers & Co., ooit een van de grootste werkgevers van Tilburg. Na een flinke verbouwing werd het museum in 2008 heropend en sindsdien worden er voortdurend inspirerende tentoonstellingen en creatieve activiteiten georganiseerd, die allemaal zijn toegespitst op beeldende kunst, textielvormgeving en industrieel erfgoed. Kortom, voor elke bezoeker is er wel wat te beleven.

Klederdrachtmuseum Amsterdam

Waar je op https://www.na-kd.com/nl de allerlaatste modetrends vindt, zul je in het Klederdrachtmuseum te Amsterdam andersoortige ‘kledingtrends’ tegenkomen. Dit museum is bedoeld voor iedereen die een speciale belangstelling heeft voor de Nederlandse folklore. De collectie van het museum geeft een zeer goed beeld weer van de belangrijkste streekkostuums van Nederland. Je kunt je afvragen wat er nu precies bedoeld wordt met streekkostuums of klederdracht. Klederdracht is een verzamelnaam voor alle traditionele kledij die in de Nederlandse stads- en dorpsgemeenschappen door het grootste deel van de bevolking werd gedragen. Veel mensen denken dat de Nederlandse klederdracht grotendeels hetzelfde was in het gehele land, maar na een bezoekje aan het Klederdrachtmuseum zul je erachter komen dat dit absoluut niet het geval was.

ModeMuseum Hasselt

In de Belgische stad Hasselt is het ModeMuseum Hasselt (MMH) gevestigd. In dit stedelijk museum wordt het thema mode in de volle breedte uitgelicht. In 1986 wilde de toenmalige schepen Wim van Lishout de stad Hasselt profileren als echte modestad, want al sinds de middeleeuwen kende de stad een bloeiende lakenhandel. Inmiddels herbergt het museum meer dan 18.000 kledingstukken, handtassen, schoenen en accessoires, welke door middel van tijdelijke tentoonstellingen aan het publiek getoond worden. De exposities geven een duidelijk beeld weer van de westerse modegeschiedenis vanaf het jaar 1750 tot aan de hedendaagse mode.

MoMu Antwerpen

Het ModeMuseum in Antwerpen is oorspronkelijk het voormalige Provinciaal Kostuum- en Textielmuseum in Oelegem, dat net buiten de stad is gelegen. Sinds 2002 is het MoMu gevestigd in het centrum van Antwerpen, namelijk in het gebouw van de Antwerpse ModeNatie. In dit pand zijn overigens ook de Antwerpse Modeacademie en het Flanders Fashion Institute gevestigd. Kortom, alles wat met mode te maken heeft is in dit gebouw te vinden. De eigen collectie van het museum bestaat uit maar liefst 33.000 items, waaronder accessoires, textiel, kleding en schoenen. Het zal je dan ook niet verbazen dat er niet voldoende ruimte in het museum is om deze gigantische collectie in één keer te tonen. Bovendien worden er het gehele jaar door tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die eveneens de nodige ruimte in beslag nemen.

dante