Het KattenKabinet: de kat in de beeldende kunst

Het KattenKabinet: de kat in de beeldende kunst

Het kunstmuseum ‘Het KattenKabinet’, dat zich aan de Herengracht te Amsterdam bevindt, exposeert voortdurend kunstwerken waarbij het accent op katten ligt. De collectie omvat zowel schilderijen als beeldhouwwerken, maar ook affiches, foto’s en tekeningen zijn in het museum te bezichtigen. Het KattenKabinet is daarom uniek te noemen, omdat het via diverse kunstwerken een beeld probeert te schetsen van de rol en het aanzien van katten door de verschillende cultuurperioden heen. Het museum bevat daarom zowel historische als moderne kunstwerken van katten.

Het pand

Na een grondige restauratie van het oude pand in 1985 is hierin vijf jaar later het KattenKabinet opgericht door Bob Meijer, die inmiddels de zeventig gepasseerd is. Met behulp van een zakelijke lening, die bij Qeld kan worden aangevraagd, was hij destijds in staat om de bel-etage van het bijzondere pand in te richten als kunstmuseum. Het KattenKabinet behelst tegenwoordig vijf stijlkamers en een stijltuin. Meijer is nog steeds in functie als directeur van het KattenKabinet.

De kunstenaars

Naast kunstwerken van onder meer Picasso, Corneille en Rembrandt – de bekende namen in de kunstwereld – zijn er ook kunstwerken te bewonderen van minder bekende artiesten. Deze kunstenaars waren gefascineerd door katten en dat is in hun kunstwerken duidelijk terug te zien. De Nederlandse kunstschilder Salomon Meijer (1877-1965) heeft bijvoorbeeld diverse etsen en schilderijen van katten nagelaten, die in onder meer het KattenKabinet te bezichtigen zijn. Ook Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) was een kunstenares van eigen bodem die vele van haar latere kunstwerken aan katten gewijd heeft. Haar werk is vooral ‘gezellig’, zoals dit prachtige schilderij laat zien.

Ook de Franse kunstenares Leonor Fini (1907-1996), die vooral surrealistische kunstwerken creëerde, maakt deel uit van de collectie die in het KattenKabinet te bewonderen is.

dante